CABANA VALEA SAMBETEI (1401 m) – FEREASTRA RACORELELOR (2311 m)

Marcaj: triunghi roşu până la confluenţa pâraielor din care ia naştere Râul Sâmbăta; punct albastru până la intrarea în Căldarea Răcorelelor din Sus; de aici nemarcat până în Fereastra Răcorelelor. Durata: 3-3 ½ ore. Durata în sens invers: 3 ore. Traseul se recomandă turiştilor experimentaţi îndeosebi pe vreme rea sau ceaţă. larna traseul nu este accesibil.

Traseul este comun până la intrarea în Căldarea Răcorelelor din Sus cu traseele 14 şi 16. Parcurgem traseul 14 până înainte de traversarea zonei terminale a Muchiei Dracului. Înainte de a traversa muchia ne îndreptăm spre sud-vest, şi pătrundem în urcuş domol în Căldarea Răcorelelor din Sus. Puţin mai sus trecem pe lângă un izvoraş situat în stânga parcursului nostru iar apoi, după un scurt urcuş, traversăm căldarea spre sud, printr-o zonă cu bolovani uriaşi, până la piciorul pantei de grohotiş de sub peretele Răcorelelor.

Urcăm cu un efort susţinut până sub perete şi continuăm spre vest, pe la baza acestuia după un hăţaş de capre. Ajungem în dreptul Ferestrei Răcorelelor care prezintă spre nord două hornuri separate de o muchie ascuţită (Muchia dintre Hornuri).

Trecem de hornul estic şi de muchie şi urcăm pe grohotiş spre hornul vestic, lung de cca 20m; acesta este destul de înclinat (cca 50 de grade) dar nu este dificil fiind străbătut de un hăţaş de capre negre. îl urcăm cu atenţie şi ieşim în creasta principală, în Fereastra Răcorelelor (2311 m), unde întâlnim traseul marcat cu bandă roşie (traseul 57).