Constructia microhidrocentralelor din Arges va fi suspendata daca nu intra in legalitate pana pe 16 septembrie

Construcţia microhidrocentralelor din judeţul Argeş va fi suspendată dacă nu intră în legalitate până pe 16 septembrie, a declarat luni ministrul Mediului, Rovana Plumb, care a vizitat, în judeţul Argeş, microhidrocentralele de pe râul Capra.

‘Din 2011 a existat suspiciunea, atât în România, cât şi la Bruxelles, că aceste microhidrocentrale nu se construiesc în deplina respectare a legii. După ce am primit solicitarea de informaţii de la Comisia Europeană, am cerut mai multe controale pe teren. În urma acestor controale au fost dispuse măsuri care, dacă nu vor fi luate până la data de 16 septembrie, conform legii, va fi suspendată activitatea pentru 6 luni’, a arătat ministrul Rovana Plumb, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului şi Pădurilor, remis, luni, AGERPRES.

Aceasta a precizat că este necesară refacerea studiului de impact asupra mediului iar la revizuirea avizului de mediu trebuie ţinut cont de toate modificările care au intervenit în legislaţia comunitară în ultimii ani. De asemenea, potrivit sursei citate, un cuvânt important trebuie să îl aibă custodele ariei protejate în cadrul căreia se află aceste investiţii.

Sunt necesare proceduri clare care să stea la baza realizării studiilor de impact asupra mediului pentru construcţia de microhidrocentrale astfel încât natura, care este principala noastră grijă, să nu sufere, să putem avea şi energie regenerabilă şi să nu mai avem solicitări de informaţii de la Comisia Europeană, pentru că nişte actori politici din fosta guvernare nu şi-au făcut treaba’, a mai spus ministrul Mediului.

Rovana Plumb a anunţat că va invita Coaliţia pentru Mediu la şedinţa Comisiei de Analiză Tehnică în care se va decide modalitatea de soluţionare a problemelor legate de microhidrocentrale.

Ministrul Mediului şi Pădurilor a vizitat, luni, microhidrocentralele de pe râul Capra pentru a evalua situaţia acestor construcţii, ca urmare a scrisorii Comisiei Europene pe acest subiect. La discuţiile pe tema microhidrocentralor de pe râul Capra au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Coaliţiei pentru Mediu.

Un număr de 30 de reprezentanţi ai Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta şi ai asociaţiilor de pescari au protestat, luni, în apropierea râului Capra din Munţii Făgăraş, faţă de începerea lucrărilor de construcţii de microhidrocentrale în zonă, în lipsa avizelor de mediu necesare, a declarat, luni, directorul executiv al ASDD, Dan Bărbulescu.

Sursa : agerpres.ro