Doi salvamontisti au fost surprinsi de avalansa la Balea Lac

În data de 31.01.2015, la ora 14:10, în urma unui apel dat de o angajată a Cabanei Paltinul din zona Bâlea Lac, s-a anunțat că două persoane au fost surprinse de avalanșă.

Persoanele surprinse de avalanșă făceau parte dintr-o echipă de patrulare formată din patru salvamontiști (trei membri Salvamont Sibiu și un membru Salvamont Cluj).

La misiunea de căutare și salvare au participat următoarele efective:

  • 1 echipaj al Jandarmerie Montane din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu Salvamont Sibiu
  • 2 echipaje medicale și grupa operativă din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ‘Cpt. Dumitru Croitoru’ al Județului Sibiu
  • 1 echipaj medical din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Sibiu A fost prealertat elicopterul SMURD de la Tg. Mureș.

Persoanele surprinse de avalanșă (2 bărbați — unul de 28 de ani și unul de 23 de ani) au fost scoase în siguranță și în timp util, au fost evaluați din punct de vedere medical, conștienți, fără traumatisme vizibile. Salvamontistul de 28 de ani a fost coborât la Bâlea Cascadă și a fost preluat de un echipaj medical pentru a fi transportat la UPU Sibiu. Celălalt salvamontist a refuzat transportul la spital.

Initial, seful Salvamont Sibiu, Adrian David, a chemat in ajutor elicopterul SMURD de la Targu-Mures, insa ulterior acesta a fost intors la baza.