La Balea Lac zapada masoara aproape 2 metrii, iar temperaturile sunt in crestere

 

In ultimile doua zile vremea a fost in general inchisa. Pe arii extinse s-au semnalat precipitatii mixte moderate cantitativ. Stratul de zapada a scazut pe Transfagarasan, iar vantul a suflat in general moderat cu intensificari pana la tare in zona inalta de creasta unde izolat si trecator a viscolit zapada.

Azi, la orele 15:00, stratul de zapada masura 172 cm la Balea-Lac, Maine, vremea se va incalzi fata de zilele precedente, iar In cursul noptii de sambata spre duminica cerul va fi noros si local se vor semnala precipitatii mixte in cursul noptii, ninsori la peste 1800 m unde stratul de zapada va mai creste usor. Cantitatile de precipitatii vor atinge izolat 10 l/mp.

Duminica, cerul va deveni variabil iar aria precipitatiilor se va restrange si vor predomina ploile. Vantul va sufla slab la moderat cu intensificari izolate, iar ceata se poate semnala pe alocuri.

Temperaturile minime la altitudini de peste 1800 de metrii se vor situa intre : -6 la -2 grade Celsius , iar cele maxime intre 0 la 6 grade Celsius.

La altitudini de sub 1800 de metrii, temperaturile minime se vor situa intre -2 si 2 grade Celsius, iar cele maxime 6 la 11 grade Celsius.

Incepand de luni, vremea se va incalzi usor. Cerul va avea innorari temporare si izolat va ploua slab. Vantul va sufla slab la moderat cu intensificari izolate. Izolat se va semnala ceata.

Stratul de zapada la altitudini de peste 1800 metrii este umezit puternic pe intreaga adancime iar rezistenta e scazuta chiar daca in profunzimea stratului se regasesc cristale fatetate sau cupa, alaturi de cruste de gheata Sunt create conditiile unor avalanse de topire spontane sau in conditii de supraincarcari slabe, avalanse care in cazuri izolate pot angrena intreg stratul.

Riscul producerii de avalanse va fi mare pe Transfagarasan in perioada amintita.