Zapada de la Balea Lac a inceput sa se topeasca

In ultimele 24 de ore vremea a fost calda pentru aceasta perioada. Cerul a fost variabil, cu innorari temporare in cursul zilei de 23 aprilie, apoi noaptea s-a acoperit treptat. Izolat a plouat slab pana in dimineaţa acestei zilei, cand aria precipitaţiilor s-a extins.

Vantul a suflat slab la moderat, cu intensificari izolate. Zapada s-a topit in intreaga zona montana. La ora 15, stratul de zapada masura 144 cm la Balea- Lac.

Vineri, cerul va fi mai mult noros. Local, se vor semnala ploi cu caracter de aversa, insoţite si de descarcari electrice, iar in zona de creasta precipitaţiile vor fi si sub forma de lapoviţa si ninsoare. Vantul va sufla in general moderat, cu intensificari temporare, mai ales in zona de creasta. Se va semnala ceaţa.

Temperaturile minime la altitudini de peste 1800 de metrii se vor situa intre -2 la 3 grade Celsius , iar cele maxime intre 1 la 5 grade Celsius. La altitudini de sub 1800 de metrii, temperaturile minime se vor situa intre 2 la 5 grade Celsius, iar cele maxime : 5 la 12 grade Celsius.

Sambata si duminica, vremea va fi in general frumoasa, iar cerul variabil. Izolat dupa-amiaza si noaptea se vor semnala averse slabe de ploaie. Vantul va sufla slab la moderat, cu intensificari izolate. Local se va semnala ceaţa.

Temperaturile minime la altitudini de peste 1800 de metrii se vor situa intre -5 la 0 grade celsius, iar cele maxime intre 1 la 5 grade Celsius. La altitudini de sub 1800 de metrii, temperaturile minime se vor situa intre 0 la 4 grade Celsius, iar cele maxime de 6 la 13 grade Celsius.

In intreaga zona montana, zapada este puternic umezita pe toata grosimea sa. Sub 1800 de metri, stratul de zapada este scazut si va continua sa se topeasca accelerat.

Maine, 25 aprilie pe versanţii cu orientare nordica, primii 40-60 cm au rezistenţa scazuta, fiind formaţi din straturi de granule rotunde separate prin cruste sunţiri de gheaţa. Pana la sol, stratul este compact, avand o grosime mare de 100-120 cm.

Precipitaţiile predominant sub forma de ploaie care vor cadea la noapte si in cursul zilei de maine vor umezi suplimentar stratul de zapada existent, mai ales in partea sa superioara.

In zilele de sambata pana luni, datorita temperaturilor ridicate care se vor inregistra in cursul zilei, precum si a radiaţiilor solare, topirea zapezii se va accentua, apa rezultata umezind suplimentar stratul. Temperaturile negative din cursul nopţilor vor favoriza formarea crustelor de ingheţ la suprafaţa stratului.

In aceste condiţii, pentru intreg intervalul, pe pantele inclinate se pot declansa, mai ales ziua, avalanse de topire spontane sau in condiţii de supraincarcari slabe, care in cazuri izolate pot angrena intreg stratul de zapada existent.

Riscul producerii de avalanse pe Transfagarsan va fi insemnat.