Lucrarile la Hotelul de Gheata sunt in grafic

Lucrarile la Hotelul de Gheata de la Balea Lac au demarat la inceputul lunii decembrie. 25 de oameni muncesc la peste 2000 de metrii altitudine pentru a construi cel de-al optulea hotel de gheata.

Deschiderea oficiala va fi de Craciun, iar in noapte de Revelion, hotelul este rezervat in totalitate.

Pincipala materie prima este gheata, care este procurata din Lacul Balea. Blocurile de gheata sunt taiate in asa numite caramizi cu dimensiunea de 1 metru lungime si grosimea de 30 de centrimerii.

Aceste „caramizi” sunt transporarate apoi cu snowmobilul pana la locatia unde se ridica singurul hotel de gheata din Romania. Caramizile sunt unite folosind zapada si apa. Zidurile hotelului au aproximativ un metru grosime, iar pentru sustinerea tavanului se folosesc de cofraje de scandura. Acestea dupa intarirea mortarului din zapada si apa sunt indepartate.

Attila Varga, constructorul hotelului a declarat : „Folosim peste 200 de tone de gheaţa, aproximativ 2.000 de calupuri de gheaţa. Un calup are 30 de centimetri grosime si un metru lungime si intra cam 200 de bucaţi la o camera”.

Tema din acest an a hotelului este carnavalul. Acesta va avea o suprafata de aproximativ 600 de metri patrati, iar camerele au fost deja denumite in functie de tema hotelului, astfel : Wonderland, Carousel, Candy Land, Harlequin, Masks, Fairy Tale, Mirror Room, Dragons Cave, Forgotten Land Circus, Mystery Room, Dance Hall. Si interiorul hotelului va fi decorat in concordanta cu tema aleasa.

Ca si anul trecut langa hotelul de gheata se vor ridica trei iglu-ri care vor purta nume de orase unde se desfasoara carnavaluri celebre. Astfel ele vor purta numele de Veneţia, Rio de Janeiro si Berlin.

Administratorul Hotelului de Gheata, Leopold Klingeis a declarat : „Este deja al optulea hotel de gheaţa, experienţa noastra a crescut si reusim tot mai bine sa dezvoltam acest proiect. Hotelul de anul acesta are 12 camere si la fel o sa facem complexul de iglu-uri, 3 sau 6, daca gasim spaţiul necesar unde sa mai amplasam iglu-uri in plus, iar tema o sa fie carnavalul, ceea ce inseamna mai multe surprize pentru acest sezon pentru clienţii nostri”.

 O camera Hotelul de Gheata va costa 300 de lei pe noapte, iar un iglu de gheaţa, 400 de lei pe noapte. O cina la resturantul din cadrul hotelului, dotat cu mese si scaune construite de asemenea din gheaţa, va costa 250 de lei de persoana.

Gradul de rezervare al Hotelului de Gheata, mai putin noapte de Revelion este de 70 %.

Dupa sarbatoarea de Boboteaza, 6 ianuarie 2013, va incepe constructia Bisericii de Gheata, unde se vor oficia cununii religioase si botezuri.