ORASUL VICTORIA (540 m) – VALEA UCEA MARE – FEREASTRA IEZERULUI (2250 m) – CABANA PODRAGU (2136 m)

Traseul este nemarcat. Durata: 7 ore 30 min. Durata în sens invers: 6 ore. Traseul nu este acceslbil iarna.

Din Oraşul Victoria până în Sumerna, la ramificaţia drumului spre Cabana Arpaş parcurgem 3,3 km, apoi spre sud încă cca un kilometru după care ne despărţim de drumul forestier care urcă pe Ucişoara Seacă şi-l urmăm pe cel din stânga, spre Râul Ucea Mare pe care îl traversăm peste un pod după cca 2,3 km. (O parte a acestui parcurs se poate scurta asfel: după ce parcurgem cca 800 m spre sud de la punctul de ramificaţie al drumului spre Cabana Arpaş urmăm spre stânga, peste Pârâul Ucişoara Seacă, un drumeag care străbate o fâneaţă, şi întâlneşte mai sus drumul forestier.

După ce trece de pod drumul se îndreaptă spre nord-est, traversează piciorul Muchiei Gârdomanuiui spre est şi continuă spre sud pe Valea Ucişoara. Ajunşi pe culmea Gârdomanului, o urmăm spre sud, în urcuş domol orientându-ne mai mult după marcajul forestier (o dungă roşie verticală trasată pe copaci), poteca fiind mai puţin vizibilă în zona de jos a traseului. Trecem peste Vârful Ţolfa (1007m) (de unde poteca se conturează mai bine), apoi printr-o şa puţin adâncă, iar mai sus’ printr-o poieniţă înconjurată de molizi în mijlocul pădurii de fag, loc numit La Comandă (1075m).

Puţin mai jos întâlnim o potecă care porneşte din drumul forestier din apropierea podului şi urcă pe versantul vestic al culmii. Continuăm pe culme în urcuş susţinut, apoi coborâm într-un luminiş numil Poiana La Şteghie (1273m). în acest loc poteca părăseşte culmea prezentând două ramificaţii, una la stânga pe versantul estic duce în Poiana Gârdomanului, cealaltă pe care o urmăm, mai bine conturată se abate pe coasta vesticâ.

După cca o jumătate de oră de urcuş uşor întâlnim o ramificaţie la stânga, spre casa de vânătoare din Gârdomanu, iar puţin mai la sud intersectăm firul unui izvoraş. La mică distanţă începem o coborâre rapidă, în serpentine, spre vale. Ajungem în apropierea Râului Ucea Mare al cărui mal estic îl urmăm spre sud. Mai sus valea este seacă, apa infiltrându-se sub stratul de bolovani al albiei. Trecem de o poiană prin care curge un pârâu dinspre est.

După cca o oră de la coborârea în firul văii ieşim la gol străbătând o poiană prelungită pe albia seacă a văii. Pe această porţiune întâlnim un bordei ciobănesc. în continuare, urcăm uşor pe partea estică a apei (care aici se menţine la suprafaţă), traversăm Pârâul Calului care curge dinspre est printre două muchii stâncoase, contraforturi puternice ale Muchiei Gârdomanului şi în curând ne angajăm uşor spre stânga în serpentine, în urcuşul pronuntat al pragului glaciar care prezintă două trepte. în dreapta noastră apa râului formează două frumoase cascade.

După depăşirea pragului glaciar părăsim poteca care se îndreaptă spre sud-est spre un bordei ciobănesc (situat sub coasta vestică a Muchiei Gârdomanului) şi cotim uşor spre dreapta (vest). Pătrundem în primitoarea Căldare Mare a Ucii Mari şi o traversăm spre sud pe lângă o zonă mlăştinoasă (un lac colmatat).

Ajungem sub pragul glaciar superior, lângă un bolovan uriaş. Continuăm spre vest, pe marginea nordică a unui vâlcel, în urcuş pronunţat; trecem printr-o căldăruşă suspendată şi la cca o oră de la plecarea din căldare atingem Curmătura lezerului (2250m), o şa îngustă din zona superioară a Muchiei Tărâţa. Coborâm în Căldarea Podragului spre nord-vest, apoi spre vest prin nordul Lacului Podragu întâlnim poteca marcată cu bandă albastră (traseul 20) pe care continuăm până la Cabana Podragu (2136m).