Zapada de 188 cm la Balea Lac

Ieri stratul de zapada masura 188 cm la Balea Lac. Stratul de zapada a înregistrat o scadere usoara, de pâna la 3 cm în zona înalta si de pâna la 7 cm în rest.

Temperatura a continuat sa creasca, mentinând astfel vremea calda. Cerul a fost temporar noros. Izolat în zona înalta s-au semnalat precipitatii mixte slabe cantitativ. Vântul a suflat slab si moderat cu intensificari izolate în zona de creasta.

Desi temperaturile vor scadea usor fata de intervalul precedent, vremea va fi calda si în general închisa. Cerul va fi mai mult noros si se vor semnala precipitatii în general slabe (sub 10 l/mp) sub forma de ploaie si mixte la peste 1800 metri. Vântul va sufla slab si moderat, cu intensificari temporare din sector sudvestic.

Temperaturile la peste 1800 de metrii altitudine se vor situa intre – 4 si 1 grad Celsius, iar sub aceasta altitudine se vor situa intre – 1 si 7 grade Celsius.

Riscul de avalansa se mentine moderat. În zonele de creasta stratul de zapada se va mentine umezit în partea sa superioara, unde datorita temperaturilor negative nocturne se vor forma cruste subtiri de înghet. La altitudini mai mici de 1700 metri stratul umezit aproape în intregime va continua sa se topeasca.

Structura zapezii din profunzime se va pastra sub forma cristalelor fine si fatetate în jumatatea superioara, apoi spre sol urmând cruste de gheta si cristale de tip cupa.

Zapada umezita din partea superioara de la altitudini de peste 1700 metri precum si stratul umezit mai redus din rest poate aluneca peste crustele de gheata sau stratul întarit aflat dedesubt, ducând la declansarea avalanselor de topire, din care unele pot fi si de profunzime.